Po Poti kulturne dediščine Žirovnica

V ravninskem delu občine Žirovnica poteka privlačna, kulturno obarvana tematska pot, ki ima edinstven pomen v slovenskem prostoru.

Po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Pot kulturne dediščine Žirovnica povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v desetih vaseh pod Stolom, med katerimi se nahaja pet osrednjih točk: rojstna hiša Matije Čopa v Žirovnici, Janšev čebelnjak na Breznici, rojstna hiša Franca Saleškega Finžgarja v Doslovčah, rojstna hiša Janeza Jalna na Rodinah in rojstna hiša dr. Franceta Prešerna v Vrbi. Spričo bogate literarne, arheološke in sakralne dediščine, se je vasi pod Stolom prijelo ime »zibelka slovenske kulture«, območje pa se ponaša tudi z lepoto pokrajine, čebelarsko tradicijo in tehniškimi spomeniki.

Pot kulturne dediščine Žirovnica pričnemo v Žirovnici z obiskom rojstne hiše poliglota Matije Čopa. Čopova rojstna hiša je tudi sedež Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.  Pot nadaljujemo skozi vas Selo v Zabreznico, kjer k ogledu vabita Aleja slavnih mož na trgu pred osnovno šolo in cerkvica sv. Lovrenca na razgledni pečini nad vasjo. V sosednji vasi, na Breznici, je bil rojen Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva na Avstro-Ogrskem. Na mestu, kjer je nekoč čebelaril, stoji rekonstrukcija Janševega čebelnjaka. Od tod pot vodi v najmanjšo izmed desetih vasi v občini Žirovnica, Doslovče in rojstno hišo pisatelja Franca Saleškega Finžgarja in na Rodine, rojstno vas pisatelja Janeza Jalna. Na koncu se podamo še v zadnjo izmed vasi na poti, v Vrbo, rojstni kraj največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Tri znamenitosti Vrbe, Prešernova rojstna hiša, cerkev sv. Marka in stara vaška lipa, so spomeniki državnega pomena.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je bila v letu 2012 s strani Turistične zveze Slovenije izbrana za najboljšo tematsko pot Slovenije.

Ostale informacije:

- na pot se lahko odpravite z avtobusom, peš ali z lojtrnikom;

- na pot se lahko odpravite v spremstvu lokalnega vodnika;

- lahko si ogledate tudi posamezne rojstne hiše, v tem primeru je cena 1,70 EUR na učenca (za voden ogled ene rojstne hiše);

- vljudno prosimo za predhodno rezervacijo ogleda.

 

 

 

 

 

Dodatni podatki

Cena programa

6,00 EUR na učenca za ogled vseh štirih hiš

Minimalno število otrok

20

Trajanje programa v urah

4 - 5 ur

Primerno za

  1. vrtec
  2. osnovna sola - prva triada
  3. osnovna sola - druga triada
  4. osnovna sola - tretja triada
  5. srednja sola
  6. druzina

Obisk na šoli (Ali program izvajate tudi na drugi lokaciji po Sloveniji, npr. šoli, vrtcu, ...)

  1. Da
  2. Ne

Področje delovanja

Gorenjska

Kontaktni telefon

04/580 15 03

Kontaktno podjetje

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica